FinD - Novice - Dva dneva pred stavko v javnem sektorju pogajanja neuspešna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.1.2018

Dva dneva pred stavko v javnem sektorju pogajanja neuspešna

Ljubljana, 22. januarja (STA) - Današnja pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja, ki so za sredo napovedali stavko, so se končala neuspešno. "Na žalost nismo nič bližje, kot smo bili v petek, ali kakšen dan prej," je ob odhodu dejal vodja vodja koordinacije stavkovnih odborov Jakob Počivavšek.

Dva dneva pred napovedano stavko nadaljevanje pogajanj zaenkrat ni predvideno. "Če smo prav razumeli, bo vladna stran s potekom pogajanj seznanila vlado. V kolikor bo pridobila kakršen koli drugačen mandat, kot ga je imela doslej oz. spremenila svoja izhodišča, potem se bodo pogajanja nadaljevala. Kdaj, v tem trenutku ni znano," je dejal Počivavšek.

Vladna stran je sicer nabor delovnih mest, ki bi jim zaradi primerljivosti z zdravniki dvignili plače, nekoliko razširila, še vedno pa je njen predlog bistveno ožji od zahtev sindikatov. Ti namreč po dvigu zdravniških plač zahtevajo dvig plač po celotni plačni lestvici, tudi za tiste do 26. plačnega razreda.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pojasnil, da je za vladno stran najbolj sporno, da je ena ključnih sindikalnih zahtev, da se ponovno spremenijo plače tistim do 26. plačnega razreda, čeprav so v tem delu za odpravo anomalij že namenili dodatnih 70 milijonov evrov. Ta zahteva je zato po njegovih besedah za vladno stran enostavno težko razumljiva.

Potrdil je, da termina za nadaljevanje pogajanj niso določili. Sedaj se bodo po ministrovih napovedih na vladni strani posvetovali. Pri tem je poudaril, da zakon o stavki pravi, da si morata obe strani prizadevati za zbliževanje stališč. "Mi smo si zelo prizadevali. Mislim, da smo jih kar konkretno tudi približali in mislim, da je to obveznost obeh strani," je še dodal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar