FinD - Novice - Sestanek vlade z Madžari o drugem tiru v torek
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.1.2018

Sestanek vlade z Madžari o drugem tiru v torek

Ljubljana, 22. januarja (STA) - Madžarska delegacija na čelu s podsekretarjem za promet na ministrstvu za nacionalni razvoj Lazslom Mosoczijem se bo z državnim sekretarjem na infrastrukturnem ministrstvu Juretom Lebnom sestala v torek. Tema pogovorov bo tudi projekt drugi tir, pri katerem naj bi sodelovali Madžari. Delegacijo medtem že danes pričakujejo na Slovenskih železnicah.

Po pojasnilih infrastrukturnega ministrstva gre za vljudnostni obisk predstavnikov madžarske vlade pod vodstvom Masoczija, Leben pa jih bo seznanil z dogajanjem v zvezi z drugim železniškim tirom Divača-Koper, med drugim tudi s sklepi komisije DZ za nadzor javnih financ v zvezi s projektom.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je od vlade zahtevala pripravo načrta projekta brez udeležbe Madžarske, vlada pa ji je v četrtek odgovorila, da načrta izgradnje drugega tira brez sodelovanja Madžarske ne more pripraviti, kar so sicer že na seji komisije ves čas poudarjali vladni predstavniki. Razlogov je več, eden od njih je znatno javnofinančno breme za proračun, če Madžarska ne bi sodelovala pri projektu.

Sodelovanje Madžarske predvideva finančna konstrukcija projekta drugi tir Divača-Koper, obe strani se o sporazumu o sodelovanju še pogovarjata. Madžarska bi v projektu sodelovala z do 200 milijonov evrov visokim kapitalskim vložkom v 2TDK, kaj bi dobila v zameno, pa še ni znano. Ugibanja, da bi vlada lahko posegla v koncesijsko pogodbo z Luko, so na ministrstvu že večkrat zavrnili, zagotavljajo tudi, da se koncesijsko območje in lastništvo Luke Koper ne bosta spreminjala.

Predstavnike madžarske vlade naj bi sicer spremljala močna gospodarska delegacija, ki jo pričakujejo tudi v Slovenskih železnicah (SŽ) in Luki Koper. Kot so pojasnili v SŽ, delegacijo pričakujejo danes popoldne, gostom pa bodo med drugim predstavili delovanje železnic. V Luki Koper so medtem potrdili, da obisk pričakujejo v torek.

Po navedbah časnikov Delo in Primorske novice bodo v delegaciji med drugim tudi predstavniki madžarskega Mola ter dveh železniških prevoznikov - Gysev Cargo in Hungrail.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar