FinD - Novice - Verk ob stavki v Sovi premiera pozval k pogovorom s sindikatom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.1.2018

Verk ob stavki v Sovi premiera pozval k pogovorom s sindikatom

Ljubljana, 18. januarja (STA) - Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk v pismu predsedniku vlade Miru Cerarju slednjega poziva k takojšnjim pogovorom s sindikatom zaposlenih v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova).

Stavka v Sovi se je začela že 30. novembra in traja še danes, "saj niti direktor Sove niti vi kot predsednik vlade, ki vam je direktor Sove neposredno odgovoren, nista našla nujno potrebnega časa oz. volje za sestanek oz. za pogajanja s sindikatom zaposlenih v Sovi," je v pismu zapisal Verk.

Sindikat varnostne agencije Slovenije (SVAS) je pridružen član Sindikata državnih organov Slovenije. Verk kot predsednik slednjega pa v pismu, ki ga je naslovil še na predsednika republike Boruta Pahorja, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja ter vodje poslanskih skupin v državnem zboru, poziva k pogovorom s SVAS.

Kot je zapisal, delovna mesta Sove ne morejo in ne smejo biti predmet javne razprave na pogajanjih, ki jih vodijo sindikati javnega sektorja z vladno pogajalsko skupino. Zato je na premiera naslovil zahtevo, da v najkrajšem možnem času sprejme na pogovor predstavnika obeh sindikatov, da se dogovorijo o takojšnjem začetku pogajanj, ki bodo potekala med vodstvom SVAS in direktorjem Sove Zoranom Klemenčičem oz. pooblaščenimi pogajalci vlade.

Verk je v pismu izpostavil, da uslužbenci Sove stavkajo zaradi izgorelosti, saj so preobremenjeni, na nekaterih delovnih mestih pa so celo slabše plačani od zaposlenih na povsem primerljivih delovnih mestih v policiji, čeprav bi morala biti njihova delovna mesta glede na pomembnost in strokovnost ter varnostno zahtevnost višje vrednotena od policijskih.

Stavka obveščevalne službe je nekaj, kar države, ki dajo vsaj nekaj nase in na zunanjo varnost države, državljanov in gospodarstva, enostavno ne poznajo, saj se za plače agentov obveščevalnih služb niti ni treba kaj posebej pogajati, ker je samoumevno, da morajo biti primerljivo boljše od ostalih plač v sektorju država, je še zapisal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar