FinD - Novice - Tožilstvo v zadevi koncesije umaknilo obtožbo zoper Turka in Rončevića
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.1.2018

Tožilstvo v zadevi koncesije umaknilo obtožbo zoper Turka in Rončevića

Ljubljana, 18. januarja (STA) - Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka in nekdanjega direktorja direktorata za visoko šolstvo Boruta Rončevića v sojenju za obtožbe o diskriminatornem razpisu za koncesije za nekatere študijske programe. Ugotovilo je namreč, da jima kaznivo dejanje ni dokazano, so potrdili na tožilstvu.

Kot je na svojem blogu zapisal Turk, je zaradi umika obtožnega predloga Okrajno sodišče v Ljubljani postopek zoper njega in Rončevića že ustavilo, s čimer je zadeva koncesije zdaj zaključena.

"Je sicer trajalo, ampak na koncu je le zmagala pravica. Tako ali tako je menda človek nedolžen, dokler mu ni dokazana krivda. Če ga med tem malo vlačijo po sodiščih in medijih, si je pač sam kriv, kaj se pa s politiko ukvarja. Sploh pa na 'napačni' strani," je zadevo komentiral Turk.

Dodal je še, da je bila "legitimna odločitev", ki je bila sprejeta v zvezi s koncesijami, kriminalizirana na podlagi anonimne ovadbe in da je trajalo "prekleto dolgo, da je bila krivična obtožba umaknjena".

Turk in Rončević sta se morata braniti očitkov zlorabe položaja pri domnevno spornem razpisu za koncesije za posamezne visokošolske študijske programe februarja 2013, tik preden se je morala druga vlada Janeza Janše posloviti od svojega položaja. Tožilstvo jima je očitalo, da sta priredila pogoje razpisa za koncesije na način, da so jih dobile točno določene zasebne fakultete.

Pred umikom obtožnega predloga je sodišče opravilo tri naroke, v katerih je slišalo zagovora obdolženih in izpovedi prič, ki jih je predlagalo tožilstvo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar