FinD - Novice - Kopač Mrakova s Cerarjem o predlogu za dvig minimalne plače
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.1.2018

Kopač Mrakova s Cerarjem o predlogu za dvig minimalne plače

Ljubljana, 18. januarja (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak, katere predlog o zvišanju minimalne plače za 4,7 odstotka je dvignil precej negodovanja zlasti v SMC, bo po napovedih pred današnjo sejo vlade razloge zanj predstavila premierju Miru Cerarju. Predlog je sicer izhodišče za razpravo socialnih partnerjev na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta.

Po zakonu o minimalni plači njeno višino za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Pri določitvi se mora upoštevati letna stopnja inflacije v decembru predhodnega leta, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Ministrica se pred objavo predloga, da bi se minimalna plača letos povečala na 842,79 evra bruto oz. 638,42 evra neto, ni posvetovala z vlado, kot se je lani, zato je to razburilo zlasti SMC. Tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman od Kopač Mrakove pričakuje argumente, na katerih temelji predlog za dvig minimalne plače. "Vse številke, ki bi lahko utemeljevale dvig minimalne plače, so precej nižje od predlaganega dviga," je ocenila.

Odzivi sindikatov in delodajalcev so pričakovani. V sindikatih menijo, da bi moral biti dvig višji, delodajalci pa pravijo, da je previsok in da bo mnogim podjetjem povzročil težave. "Verjamem, da gospodarstvo ta strošek zmore," je ob ponedeljkovi predstavitvi predloga dejala Kopač Mrakova, ki je ponovila, da bi pritisk na dvig minimalne plače zmanjšali s spremembo plačnega modela.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar