FinD - Novice - Fizičnim osebam ni več treba sporočati najemnih poslov Gursu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.1.2018

Fizičnim osebam ni več treba sporočati najemnih poslov Gursu

Ljubljana, 17. januarja (STA) - Po novem zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin fizičnim osebam, ki oddajajo stavbe ali dele stavb v najem, podatkov o teh poslih ni več treba sporočati v evidenco trga nepremičnin pri Geodetski upravi RS (Gurs). Dolžni so sicer še sporočiti podatke za leto 2017, odslej pa bo Gurs podatke pridobil od finančne uprave.

Kot so danes sporočili z ministrstva za okolje in prostor, so fizične osebe o poslih, s katerimi oddajo stavbe ali dele stavb v najem drugi fizični osebi, dolžne obveščati finančno upravo, in sicer ob oddaji napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Podatke o teh najemnih poslih bo Gursu nato posredovala finančna uprava.

Po novem tudi lizingodajalcem ne bo več treba Gursa obveščati o aneksih k pogodbam o finančnem lizingu in predčasnih prekinitvah ali odpovedih pogodb o finančnem lizingu.

O poslih, v katerih stavbo ali del stavbe od fizične osebe najamejo pravne osebe ali samostojni podjetniki oz. osebe, ki se štejejo kot plačniki davka v obračunu davčnega odtegljaja dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, morajo Gursu poročati najemojemalci.

Gursu morajo podatke o najemu sporočati še najemodajalci, ki so upravljavci stavb ali delov stavb v lasti države ali občin, ter upravniki večstanovanjskih ali poslovnih stavb za dele stavb v solastnini lastnikov delov stavb v večstanovanjski ali poslovni stavbi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar