FinD - Novice - Gradbeništvo v EU novembra z rastjo; Slovenija z enim večjih zvišanj
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.1.2018

Gradbeništvo v EU novembra z rastjo; Slovenija z enim večjih zvišanj

Luxembourg, 17. januarja (STA) - Obseg gradbenih del v EU se je novembra lani na mesečni ravni povečal za 0,6 odstotka, v območju evra pa za 0,5 odstotka. Na letni ravni je imelo gradbeništvo tako v EU kot območju evra 2,7-odstotno rast. Slovenija je z 2,2-odstotno mesečno in 21,2-odstotno letno rastjo beležila eno večjih zvišanj, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

Obseg gradbenih del se je oktobra po popravljenih podatkih v EU zmanjšal za 0,5 odstotka, v območju evra pa za 0,3 odstotka.

Obseg del na gradbenih inženirskih objektih se je novembra na mesečni ravni v območju evra povečal za 1,1 odstotka, v EU pa zmanjšal za 0,3 odstotka, medtem ko so se dela na stavbah tako v območju evra kot v EU povečala, in sicer za 0,3 oz. 0,8 odstotka.

Največjo rast obsega gradbenih del na mesečni ravni so zabeležile Poljska (+3,2 odstotka), Slovenija (+2,2 odstotka) in Nizozemska (+1,8 odstotka), največji padec pa Madžarska (-1,5 odstotka) in Francija (-0,6 odstotka).

Na letni ravni pa se je v območju evra gradnja na stavbah povečala za 2,7 odstotka in v EU za 3,3 odstotka, medtem ko se je v evrskih državah gradnja na gradbenih inženirskih objektih povečala za tri odstotke, v osemindvajseterici pa za 1,1 odstotka.

Največjo rast obsega gradbenih del na letni ravni so zabeležile Madžarska (+30,7 odstotka), Slovenija (+21,2 odstotka) in Poljska (+16 odstotkov), medtem ko so imele največji padec Romunija (-4,1 odstotka) in Francija (-0,2 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar