FinD - Novice - Eurostat potrdil 1,4-odstotno decembrsko inflacijo v območju evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.1.2018

Eurostat potrdil 1,4-odstotno decembrsko inflacijo v območju evra

Luxembourg, 17. januarja (STA) - Območje evra je decembra lani na letni ravni zabeležilo 1,4-odstotno inflacijo, je prvo oceno z začetka januarja danes potrdil evropski statistični urad Eurostat. V EU so se medtem cene življenjskih potrebščin zvišale za 1,7 odstotka. Tako inflacija v območju evra kot na ravni EU je bila za 0,1 odstotne točke nižja kot novembra.

Območje z evrom je imelo decembra 2016 1,1-odstotno inflacijo, osemindvajseterica pa 1,2-odstotno.

Najnižjo letno stopnjo inflacije so imeli decembra na Cipru, kjer so se cene življenjskih potrebščin znižale za 0,4 odstotka, sledile so Irska in Finska (po +0,5 odstotka) in Danska (+0,8 odstotka). Najvišjo inflacijo pa so imele Litva in Estonija (po +3,8 odstotka) ter Velika Britanija (+3,0 odstotka).

Slovenija je imela decembra na letni ravni 1,9-odstotno inflacijo, kar je 0,5 odstotne točke več kot novembra. Decembra 2016 je bila inflacija 0,6-odstotna.

Decembrsko inflacijo v območju evra so najbolj spodbujale višje cene pogonskih goriv (+0,11 odstotne točke), tobaka in tobačnih izdelkov (+0,06 odstotne točke) ter mleka, sira in jajc (+0,05 odstotne točke), navzdol pa so jo potiskale nižje cene telekomunikacij (-0,10 odstotne točke) ter oblačil in zelenjave (po -0,05 odstotne točke).

Inflacija tako še vedno ostaja pod srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke (ECB), ki je blizu, a nekaj pod dvema odstotkoma.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar