FinD - Novice - Evropske borze neenotno; nafta cenejša, evro s padcem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.1.2018

Evropske borze neenotno; nafta cenejša, evro s padcem

London/Frankfurt/Pariz, 16. januarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes niso imeli enotne smeri. Večina se jih je dvignila nad gladino, v Londonu pa se je FTSE 100 po objavi podatkov o decembrski inflaciji obarval rdeče. Vrednost evra se je danes znižala, pocenila se je tudi nafta.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je danes pridobil 0,28 odstotka.

V Frankfurtu se je indeks DAX ustavil 0,35 odstotka višje kot v ponedeljek, v Parizu pa je indeks CAC 40 pridobil 0,07 odstotka. Indeks borze v Londonu FTSE 100 se je medtem ustavil 0,17 odstotka pod izhodiščem.

V Zürichu je indeks SMI izgubil 0,77 odstotka. Indeks FTSE MIB je v Milanu zabeležil 0,21-odstotni padec, na Dunaju pa se je indeks ATX zvišal za 0,15 odstotka.

Kot poročajo tuje agencije, vlagatelji v teh dneh spremljajo predvsem objave poslovnih rezultatov, ki do rekordnih vrednosti potiskajo tudi tečaje vrednostnih papirjev čez lužo. Za nekoliko slabšo voljo je v Veliki Britaniji poskrbelo poročilo o letni stopnji inflacije, ki se je decembra z novembrskih 3,1 odstotka spustila na tri odstotke. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre padec pripisati tudi padcu cen igrač v praznični sezoni.

Na newyorških borzah indeksi dosegajo nove rekorde. Industrijski indeks Dow Jones je bil približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,60 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je medtem pridobil 0,20 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 0,32-odstotno rast.

Rast borz je spodbudil tudi padec tečaja evra, ki se je v minulih dneh sicer gibal okoli svoje najvišje ravni v zadnjih treh letih. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2229 dolarja, kar je 0,32 odstotka manj kot v ponedeljek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2230 dolarja (v ponedeljek pri 1,2277 dolarja).

Nafta se je danes pocenila. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 69,23 dolarja, kar je 1,03 dolarja manj kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent, ki bo dobavljena marca, pocenile za 46 centov na 63,84 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar