FinD - Novice - EU naj bi osem držav umaknila s črnega seznama davčnih oaz
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.1.2018

EU naj bi osem držav umaknila s črnega seznama davčnih oaz

Bruselj, 16. januarja (STA) - EU naj bi po neuradnih informacijah prihodnji teden osem držav umaknila s črnega seznama davčnih oaz. Pritisk uvrstitve na črni seznam deluje, zato naj bi se osmerica premaknila na sivi seznam, na katerem so tiste države, ki sicer ne izpolnjujejo standardov, a so se zavezale k ustreznemu ukrepanju, pojasnjujejo viri pri EU.

Finančni ministri EU naj bi po neuradnih navedbah prihodnji teden s črnega seznama umaknili Južno Korejo, Združene arabske emirate, Tunizijo, Panamo, Mongolijo, Macao, Barbados in Grenado.

EU je sploh prvi črni seznam davčnih oaz potrdila v začetku decembra lani. Na njem je 17 držav oziroma jurisdikcij: Bahrajn, Barbados, Ameriška Samoa, Grenada, Guam, Južna Koreja, Macao, Marshallovo otočje, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad in Tobago, Tunizija in Združeni arabski emirati.

Še 47 jurisdikcij - med njimi so Švica, Turčija, Črna gora, Srbija, Makedonija, BiH, Oman in Katar - so članice uvrstile na sivi seznam. Gre za tiste jurisdikcije, ki trenutno ne izpolnjujejo standardov EU, vendar so se zavezale k spremembi davčnih politik.

Vprašanje sankcij proti državam na evropskem črnem seznamu je ob njegovi potrditvi ostalo odprto. Med možnimi ukrepi se omenja zamrznitev evropskih sredstev ali posebna dajatev na transakcije s temi državami oziroma jurisdikcijami.

EU naj bi po nekaterih neuradnih navedbah v fazo kaznovanja držav, ki ne bodo spoštovale zavez na področju boja proti izogibanju davkom, prešla prihodnje leto.

Medtem ko nekateri poudarjajo, da pričakovan umik osmerice s črnega seznama potrjuje učinkovitost tega ukrepa, pa drugi opozarjajo, da je takšna poteza tako kmalu po potrditvi seznama zaskrbljujoča in da spodkopava verodostojnost ukrepa.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar