FinD - Novice - Nekatere občine nedosledne pri poročanju o oskrbi s pitno vodo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.1.2018

Nekatere občine nedosledne pri poročanju o oskrbi s pitno vodo

Ljubljana, 16. januarja (STA) - Inšpekcija za okolje in naravo republiškega inšpektorata za okolje in prostor je od septembra do decembra lani izvedla akcijo nadzora poročanja občin o standardih opremljenosti za oskrbo s pitno vodo. Ugotovila je, da so nekatere občine pri tem nedosledne, a želijo v večini primerov ugotovljene nepravilnosti čim prej odpraviti.

Kot so sporočili z ministrstva za okolje in prostor, uredba o oskrbi s pitno vodo med drugim določa standarde opremljenosti oziroma kje mora občina zagotoviti oskrbo z javnim vodovodom.

Občine morajo ministrstvu vsako leto poročati o številu in odstotku prebivalcev, ki se oskrbujejo iz javnega vodovoda in iz lastne oskrbe s pitno vodo oziroma s kapnico, deležu stavb, do katerih je zgrajen javni vodovod, in koliko jih je nanj že priključenih.

Poročati morajo tudi o številu zasebnih vodovodov in njihovem upravljanju ter o predvidenem datumu in stroških za zagotovitev manjkajočega javnega vodovoda skladno s predpisi.

Iz informacijskega sistema javnih služb varstva okolja je bilo po navedbah ministrstva razvidno, da 22. avgusta lani 46 oziroma 21 odstotkov od skupno 212 občin še ni ali ni v celoti izvedlo poročanja o standardih opremljenosti. Nadzor so izvedli v 43 občinah, tri inšpekcijske postopke pa bodo izvedli letos, če občine ne bodo poročale že prej.

Večina oziroma 25 občin je posredovalo manjkajoča poročila o standardih opremljenosti oziroma manjkajoče podatke iz poročil že na poziv inšpektorjev, ena pa še pred prejemom poziva. V treh primerih so inšpektorji občinam izrekli opozorilo na zapisnik, pri čemer sta dve občini nato poročilo tudi posredovali, ena pa še ne.

V sedmih primerih so inšpektorji občinam z odločbami naložili, da morajo do določenega roka posredovati manjkajoče poročilo oziroma podatke. V treh primerih so občine odločbo že izvršile, v štirih pa ne, zato so v enem primeru izdali sklep o dovolitvi izvršbe z denarno prisilitvijo. Šest inšpekcijskih postopkov še teče.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar