FinD - Novice - Evropske borze čakajo na signale iz ZDA
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.1.2018

Evropske borze čakajo na signale iz ZDA

London, 16. januarja (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z obotavljivo rastjo. Po ponedeljkovem prazniku na Wall Streetu se trgovalni teden pravzaprav šele začenja, dokler se ne bodo popoldne odprle borze v ZDA, pa bodo vlagatelji na evropskih borzah z nakupi zadržani.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,21 odstotka in se giblje okoli 3620 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,28 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,10-odstotno rast. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,06 odstotka.

Pomembnejših novic danes ni pričakovati, v ospredju pozornosti vlagateljev so dokončni podatki o stopnji inflacije v Nemčiji za leto 2017. Od teh bo odvisno, kako se bo odvijalo trgovanje z obveznicami in tudi, kakšno bo gibanje tečaja evra.

Tečaj evra se tudi danes giblje okoli svoje najvišje ravni v zadnjih treh letih, ki jo je dosegel v ponedeljek. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,2265 dolarja, potem ko se je v ponedeljek povzpel vse do 1,2297 dolarja. To je bilo največ po decembru 2014. Evropska centralna banka (ECB) je v ponedeljek določila referenčni tečaj evra pri 1,2277 dolarja.

Tečaj evra v zadnjem času zvišujejo ugibanja o sprostitvi denarne politike v območju evra. Ta pričakovanja vzbujajo visoki predstavniki ECB, med njimi guverner centralne banke Estonije Ardo Hansson, ki se je zavzel za zaključek programa odkupovanja državnih obveznic v septembru. Kot je razvidno iz dosedanjih sporočil ECB, si je ta termin postavila kot najbolj zgodnjega možnega.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes večinoma zvišali. Borza v Tokiu je zabeležila enoodstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 1,81 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,77 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,27 odstotka in v Južni Koreji za 0,72 odstotka, medtem ko so se v Avstraliji znižale za 0,35 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar