FinD - Novice - Četrtina Deželne banke Slovenija v roke Skupine Prva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.1.2018

Četrtina Deželne banke Slovenija v roke Skupine Prva

Ljubljana, 12. januarja (STA) - Kapitalska zadruga je za najugodnejšega ponudnika za svojih 25 odstotkov in eno delnico v Deželni banki Slovenija (DBS) izbrala skupno ponudbo družb Skupina Prva in Prva osebna zavarovalnica, so sporočili iz Skupine Prva in Kapitalske zadruge. Ob strani bosta zdaj pristopili k oblikovanju kupoprodajne pogodbe, so dodali.

Odločitev o izboru najugodnejše ponudbe sta danes sprejela upravni in nadzorni odbor Kapitalske zadruge, potrdil pa jo je nato tudi občni zbor zadruge, ki jo vodi prvi mož Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk.

Kapitalska zadruga ima sicer v DBS 47,53-odstotni delež, skupaj z deleži Kmečkega glasa, Zadružne zveze Slovenija in raznih območnih zadrug pa zadružni igralci obvladujejo skoraj dve tretjini lastništva te sicer majhne banke po tržnem deležu, ki pa ima v lasti 81 poslovalnic in s tem tretjo največjo bančno mrežo v državi.

Za prodajo četrtinskega deleža in ene delnice so se po pisanju Dela v Kapitalski zadrugi odločili zaradi težav pri odplačilu devet milijonov evrov vrednega posojila, ki so ga leta 2007 najeli pri avstrijski banki BKS, ko so se skupaj s KD Group potegovali za prevzem DBS.

Spomladi 2016 pa so sporazum o skupni prodaji DBS podpisale tudi družbe KD Group, KD Kapital, Adriatic Slovenica, SRC, KB 1909 in Tovarna olja Gea. Naprodaj je 1.140.885 delnic, kar predstavlja 26,80 odstotka osnovnega kapitala banke.

Kako se bo razpletel ta prodajni postopek, za zdaj ni znano. Prav tako ni znano, če ponudba Skupine Prva vsebuje tudi kakšno opcijo za nakup preostalega deleža Kapitalske zadruge.

Za nakup deleža v DBS so po navedbah Dela iz minulih dni zavezujoče ponudbe oddali trije interesenti. Poleg Skupine Prva še AIK Banka v lasti poslovneža Miodrag Kostića in skupaj Telekom Slovenije ter Modra zavarovalnica.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar