Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.12.2017

Nemčija oktobra drugi mesec zapored s padcem proizvodnje

Wiesbaden, 07. decembra (STA) - Proizvodnja v nemškem gospodarstvu se je oktobra v primerjavi s septembrom po desezoniranih podatkih zmanjšala za 1,4 odstotka. Gre za drugi zaporedni mesečni padec po septembrskem 0,9-odstotnem upadu. Novica je analitike nekoliko negativno presenetila, a večjih skrbi glede zdravja nemškega gospodarstva ni povzročila.

Analitiki so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pričakovali 0,8-odstotno krepitev proizvodnje.

Nemški statistični urad je ob tem revidiral podatke za september, ko se je proizvodnja na mesečni ravni zmanjšala za 0,9 odstotka, in ne za 1,6 odstotka, kolikor so kazale prve ocene.

Nemški statistiki sicer v kazalnik proizvodnje vključujejo tako gibanje proizvodnje v predelovalnih dejavnostih kot proizvodnjo energije in vrednost gradbenih del.

Proizvodnja v predelovalnih dejavnostih je na mesečni ravni oktobra upadla za dva odstotka, proizvodnja energije se je povečala za 5,1 odstotka, vrednost gradbenih del pa je nazadovala za 1,3 odstotka.

Kljub dvema zaporednima padcema kazalnika proizvodnje pa večina analitikov ni zaskrbljena glede zdravja nemškega gospodarstva. "Vsi statistični in anketni kazalniki kažejo na močno rast proizvodnje v novembru," je za AFP dejal Carsten Brzeski iz banke ING Diba.

Nepričakovano visoka naročila v nemški industriji namreč vzbujajo pričakovanja, da se bo robustna rast največjega evropskega gospodarstva nadaljevala. Oktobra se je vrednost naročil v primerjavi s septembrom povečala za 0,5 odstotka. Šlo je za tretjo zaporedno mesečno rast in za novo rekordno vrednost naročil.

"Ni razloga za zaskrbljenost. Pripnite si raje pasove, saj se hitra vožnja nemškega gospodarstva nadaljuje," je pomiril Brzeski.

Oktobra so si zaradi praznikov v nemških podjetjih vzeli kar nekaj prostih dni, saj si po Brzeskijevih besedah glede na odlično stanje, v katerem je gospodarstvo, to lahko privoščijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar