Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.12.2017

Vlada se je na obisku v Posavju dodobra seznanila s položajem v regiji

Cerklje ob Krki/Sevnica/Krško/Brestanica, 06. decembra (STA) - Člani vlade, ki so se v torek mudili v Zasavju, so danes svoj dvodnevni regijski obisk nadaljevali v Posavju. Med drugim so se seznanili s težavami, ki pestijo ljudi in gospodarstvo, ter s tem, kako lahko pri tem pomaga država. Predstavili so jim izvajanje protipoplavnih projektov in posavsko energetiko.

Člani vlade so se zjutraj v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki najprej sešli na delovnem posvetu, nato pa so se podali na ločene obiske in srečanja.

Obiskali so več posavskih podjetij in javnih zavodov, se srečali z župani in s predstavniki nevladnih organizacij. V Krškem so se udeležili posveta z območnimi gospodarstveniki, v Sevnici pa posveta o socialni ekonomiji.

Premier Miro Cerar je po delovnem posvetu vlade ocenil, da ima Posavje velik potencial, posebej na področju gospodarstva in turizma. Posebej ga veseli, da se tudi v tem delu Slovenije zmanjšuje brezposelnost.

Med končanimi infrastrukturnimi objekti je omenil Hidroelektrarno (HE) Brežice, ki je po njegovih besedah eden najpomembnejših infrastrukturnih objektov, dokončanih v tem mandatu. Povedal je tudi, da se je vlada odločila nadaljevati projekt HE Mokrice.

Cerar je med drugim obiskal Jedrsko elektrarno Krško. Še pred tem je povedal, da je vlada obnovila dialog s Hrvaško glede odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov in ocenil, da pogovori tečejo v pozitivno smer.

Glede izgradnje drugega bloka je dejal, da to zagotovo ni nekaj, kar bi reševali v mandatu ene vlade. "Gre za zadevo, o kateri se ne more odločati zgolj ena vlada, o tem se morata odločiti širša strokovna javnost in družba. Verjamem, da bomo morali, ko bomo prišli do točke, ko se bo treba odločati, o tem povprašati tudi državljanke in državljane," je dejal.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pa je v okviru obiska Termoelektrarne Brestanica dejal, da Slovenija več ne bo gradila novih termoelektrarn.

Obisk je bil priložnost, da se vlada seznani s projekti, s katerimi bi preprečevali poplave, ki pestijo precejšen del krajev ob Savi in Krki. Dela si je ogledala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je obiskala Kostanjevico na Krki ter Krško vas, Malence in območje bodoče HE Mokrice.

Kot je po ogledu povedala za STA, se bodo dela na področju protipoplavne varnosti v Krški vasi nadaljevala še prihodnje leto, prav tako v Malencah. V Kostanjevici na Krki so po besedah ministrice z intervencijskimi ukrepi zagotovili, da ob deževju ne bo več vdorov vode na osrednji trg v kraju, prihodnje leto pa nameravajo utrditi še brežine ob otoku. Čistijo tudi pritoke v Krko, naslednje leto pa je predvideno še čiščenje Krke na izlivu v Savo. V Posavju med drugim načrtujejo še izgradnjo akumulacije bodoče HE Mokrice, načrtujejo tudi poglobitev reke Save nižje ob Savi od HE Brežice.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je srečal z župani posavskih občin. Spregovorili so o številnih vprašanjih, med drugim tudi o razpršenosti služb državne uprave, kjer je treba po njegovem iskati kompromis med racionalnostjo in ohranjanjem delovnih mest v občinah.

Glede morebitne ukinitve Okrožnega sodišča v Krškem je Koprivnikar dejal, da je kot minister za javno upravo dolžan zagotavljati racionalno delovanje javne uprave. "Če imaš enega ali dva sodnika na samostojnem sodišču, to enostavno ni racionalno. Tukaj zato vedno iščemo neke kompromise, tudi v dogovoru z lokalno skupnostjo," je dejal.

Krški župan Miran Stanko je po srečanju povedal, da konkretnih obljub od ministra niso dobili, jih pa tudi niso pričakovali. "Smo pa imeli odkrit pogovor. Minister si je stvari zapisal, kakšni bodo učinki, pa bomo videli," je dejal.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v Krškem srečal s posavskimi gospodarstveniki in jim predstavil dozdajšnje ukrepe vlade za podporo gospodarstvu.

Povedal je, da bo vlada podjetnikom pomagala tam, kjer sami ne morejo prodreti, ob strani pa jim stoji tudi slovenska diplomacija. Še naprej pa se bo zavzemala in delovala na področju poenostavitve različnih ovir.

Posavsko gospodarstvo je označil za izjemno obetavno, pri čemur mu je v podporo tudi ugodna lega ob enem ključnih evropskih avtocestnih koridorjev.

Po zadnjih podatkih si lahko sicer posavsko gospodarstvo ob koncu leta obeta 11-odstotno rast dodane vrednosti, ki naj bi presegla pol milijarde evrov, medtem ko je lani znašala 451,6 milijona evrov.

Predstavniki ministrstva za zdravje so se sestali s predstavniki bolnišnice v Brežicah, s katerimi so se največ pogovarjali o naložbah. Državna sekretarka na ministrstvu Ana Medved je povedala, da bi lahko bil denar za enoto intenzivne terapije s pomočjo prerazporeditev zagotovljen že v prihodnjem letu.

Vlada je obisk v Posavju zaključila s skupnim srečanjem z naslovom Regionalni razvojni dialog za Posavje v Krškem. Premier Cerar je na srečanju povedal, da so se želeli z obiskom Posavja osredotočiti predvsem na ukrepe za protipoplavno zaščito tega območja in na posavsko energetiko.

Glede omenjenih protipoplavnih ukrepov je dodal, da so ti že dali prve rezultate in da bodo s temi nadaljevali. Pri vprašanju energetike pa je znova podčrtal pomen končanja verige hidroelektrarn na spodnji Savi.

Poudaril je tudi pomen sodelovanja, ki lahko po njegovem mnenju edino Sloveniji prinese trajnostni razvoj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar