Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.11.2017

Koprska občina z javnim natečajem do rešitev za dvigalo na Markovec

Koper, 14. novembra (STA) - Mestna občina Koper bo strokovno najprimernejšo rešitev za vzpostavitev dvigala oz. t.i. vertikalne mobilne povezave med Markovim hribom, obalnim območjem in mestnim središčem iskala prek javnega natečaja. Občina ga je objavila minuli teden, rok za oddajo natečajnih nalog pa se bo iztekel 5. januarja.

Celotno območje Markovega hriba je zaradi višinske razlike in precejšnjega naklona praktično odrezano od obalnega dela in samega mesta Koper. Občina si je tako pred časom zamislila, da bi nekaj več kot 50 metrov višinske razlike med Markovcem in Žusterno premostila z dvigalom, ki bi ga umestila v bližino sprehajališča med Koprom in Žusterno ter v neposredno bližino kolesarske povezave, piše na spletni strani občine.

Tovrstna rešitev bi bistveno pripomogla k večji mobilnosti tamkajšnjih prebivalcev, hkrati pa bi gibalno oviranim osebam ter staršem z vozički olajšala dostop do obale in mesta z Markovega hriba. Sočasno si občina že nekaj časa prizadeva najti tudi rešitev za premostitev strmega naklona in višinske razlike od parkirišča pri Osnovni šoli Antona Ukmarja, po ulici Vena Pilona vse do križišča Ceste na Markovec s Kvedrovo ulico.

Prispele elaborate bo v pregled prevzela devetčlanska ocenjevalna komisija. Zmagovalec natečaja, s katerim bo občina nato sklenila pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije s pridobitvijo gradbenega dovoljenja, bo prejel denarno nagrado v višini 10.000 evrov, drugo nagrajeni 7000 evrov, tretje pa 5000 evrov. Poleg tega so v skladu za nagrade še tri priznanja po 2500 evrov.

Natečajna naloga je razdeljena v dve fazi. Prva zajema t.i. javni del, v okviru katerega občina išče rešitev za premostitev višinske razlike med obalnim delom in Markovcem, kot tudi mobilno povezavo naprej vse do vrha Markovega hriba, ter navezavo na obstoječo cestno in kolesarsko infrastrukturo. Občina se bo s prvo fazo prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev iz mehanizma celostnih trajnostnih naložb.

Druga faza predvideva iskanje rešitve za nadvišanje dvigala z razglednim stolpom do višine 111 metrov, ki bo med drugim omogočal razvoj zanimivih turističnih vsebin in atrakcij. Za realizacijo druge faze, ki predvideva izdelavo projektne dokumentacije in izvedbo gradnje, si občina nadeja poiskati zasebnega partnerja.

Del zemljišč, potrebnih za realizacijo projekta, je sicer v lasti poslovneža Milana Mandarića. Na občini so za STA pojasnili, da zemljišč, potrebnih za izvedbo projekta, še niso pridobili. V prvi fazi je občina lastniku sicer posredovala ponudbo za odkup zemljišč, ki pa jo je ta prek odvetnika zavrnil. Ob tem so na občini napovedali, da bodo zato na upravni enoti podali predlog za razlastitev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar