Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.11.2017

Celjski mestni svetniki v prvi obravnavi sprejeli proračun za leto 2018

Celje, 14. novembra (STA) - Celjski mestni svetniki so na današnji seji v prvi obravnavi sprejeli proračun za leto 2018. Kot je na seji povedala vodja sektorja za finance na celjski občini Natalija Črepinšek, je iz bilance prihodkov in odhodkov razvidno, da bo imela občina prihodnje leto 61,3 milijona evrov prihodkov in 64,4 milijona evrov odhodkov.

Realizacija letošnjih prihodkov je ocenjena na 54,4 milijona evrov, odhodki pa naj bi znašali 55,9 milijona evrov.

Celjska občina v letu 2018 načrtuje 34,9 milijona evrov davčnih prihodkov, dohodnina naj bi v proračun prinesla 24,8 milijona evrov, z naslova davkov na premoženje pa naj bi se vanj steklo dobrih devet milijonov evrov.

Tekoči odhodki naj bi prihodnje leto znašali 13,4 milijona evrov, za plače in druge izdatke za zaposlene je načrtovanih 3,8 milijona evrov, izdatki za blago in storitve pa so načrtovani v višini 8,2 milijona evrov. Za transferje posameznikom in gospodinjstvom naj bi celjska občina namenila 11,2 milijona evrov, investicijski odhodki pa naj bi znašali dobrih 25 milijonov evrov. Enak znesek naj bi šel tudi za nakup zgradb in prostorov, prevoznih sredstev, opreme in napeljav ter drugih osnovnih sredstev.

Proračunski primanjkljaj naj bi v letu 2018 znašal 3,1 milijona evrov. Proračunska rezerva celjske občine bo prihodnje leto znašala 50.000 evrov, splošna proračunska rezervacija, o njeni uporabi pa odloča celjski župan Bojan Šrot, pa 516.000 evrov.

Po Šrotovi oceni je proračun za leto 2018 zelo investicijsko naravnan. Med večjimi predvidenimi investicijami so energetska sanacija osmih javnih objektov, med katerimi je na prioritetnem mestu Celjski dom. Trenutno je zaključen izbor izvajalca za vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva, v teku pa je priprava vseh dokumentov za prijavo na razpisana kohezijska sredstva ministrstva za infrastrukturo.

V naslednjem letu se predvideva tudi implementacija projekta Generator, ki bo zajemal obnovo stavbe Gubčeva 1. V projektu bo izvedena ureditev zgornjih treh nadstropij in treh medetaž. V Celju se bo s tem projektom odprl nov prostor, ki bo namenjen vsem generacijam od predšolske mladine do odraslih, zagonskih in visokotehnoloških podjetij ter drugih subjektov s področja tehnologij z višjo dodano vrednostjo.

Svoje nove prostore bodo dobila tudi startup podjetja. Projekt se bo oblikoval v tesnem sodelovanju z lokalnimi osnovnimi in srednjimi šolami ter gospodarskimi deležniki. Izvedba projekta se bo predvidoma odvijala v letih 2018 in 2019. Investicija je ocenjena na 3,5 milijona evrov, od tega pričakujejo 2,8 milijona evrov sofinanciranja.

Predlog proračuna 2018 predvideva tudi ukrepe na področju trajnostne mobilnosti Celostne prometne strategije. Gre denimo nakup desetih avtobusov za potrebe javnega mestnega potniškega prometa in sistem "bike sharing", urejala pa se bo tudi mreža kolesarskih povezav v celjski občini.

Za prihodnje leto tečejo priprave za projekt Dečkovo naselje, kjer se predvideva dograditev naselja z novo stanovanjsko sosesko na površini 20.000 kvadratnih metrov. Predvidena je izvedba komunalne infrastrukture, izgradnja šestih stanovanjskih objektov s 130 do 140 stanovanji in parkirno hišo s parkirišči za stanovalce. Finančni viri bodo zagotovljeni s strani celjske občine in Nepremičnin Celje in iz evropskih sredstev. Zaenkrat je vrednost naložbe ocenjena na 13,5 milijona evrov.

Naslednje leto bosta zaključena dva večja investicijska projekta, in sicer izgradnja telovadnice pri I. osnovni šoli Celje in dokončanje ureditve Muzejskega trga.

V proračunu 2018 pa so predvidene tudi naložbe v javno komunalno infrastrukturo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar