Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.11.2017

Evropski parlament z novimi predpisi za večjo zaščito potrošnikov

Bruselj, 14. novembra (STA) - Evropski parlament je sprejel nove predpise za boljše varstvo potrošnikov pred goljufijami ter hitrejše odkrivanje in zaustavitev nepoštenih trgovcev. Nacionalni organi bodo imeli več pristojnosti za zaustavitev spletnih prevar in goljufij, prav tako bodo veljali usklajeni ukrepi za boj proti čezmejnim kršitvam v EU.

Novi predpisi bodo po mnenju Bruslja odpravili pravne pomanjkljivosti, ki so večje tudi zaradi različnih sistemov za varstvo potrošnikov po državah članicah.

Z revidirano uredbo o sodelovanju na področju varstva potrošnikov bodo imeli nacionalni izvršilni organi večje pristojnosti za odkrivanje in ustavitev spletnih kršitev zakonodaje o varstvu potrošnikov, svoje delovanje pa bodo na ravni EU lažje usklajevali.

Preiskovalne in izvršilne pristojnosti bodo morale po novem med drugim vključevati pridobivanje informacij pri registratorjih domen in bankah, da bi lahko odkrili nepoštene trgovce. Potrebna bo tudi uvedba jasno vidnega opozorila, namenjenega potrošnikom, ali odreditev odstranitve ali omejitve spletne vsebine pri ponudniku gostovanja, če se nezakonitih praks ne da drugače preprečiti.

Kot so še zapisali, bo Evropska komisija usklajevala ukrepe v primerih, ko je kršitev škodovala, škoduje ali bi lahko škodovala kolektivnim interesom potrošnikov v vsaj dveh tretjinah držav članic, ki skupaj predstavljajo vsaj dve tretjini prebivalstva EU.

Ena ključnih zahtev parlamenta med pogajanji s Svetom je bila sicer večja vloga potrošniških organizacij. Te bodo imele po novem proaktivno vlogo pri odkrivanju domnevnih kršitev, saj za njih morda izvejo pred pristojnimi organi.

Zakonodajno besedilo mora formalno sprejeti še Svet EU, uredba pa se bo začela uporabljati 24 mesecev po začetku veljavnosti.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar