Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.9.2017

Država vnovič v odkup in zamenjavo dolarskih obveznic

Ljubljana, 13. septembra (STA) - Državna zakladnica je znova objavila obvestilo o zbiranju ponudb za odkup in zamenjavo dolarskih obveznic, ki jih je Slovenija izdala v časih omejenega dostopa do evrskega trga. Slovenija imetnikom ponuja odkup obveznic, ki zapadejo v letih 2022 in 2023, tokrat pa tudi njihovo zamenjavo za dolarske obveznice z zapadlostjo v 2024.

Slovenija zbira ponudbe za odkup obveznic z nominalno vrednostjo 823,2 milijona dolarjev, kuponsko obrestno mero 5,5 odstotka in zapadlostjo leta 2022 ter obveznic z nominalno vrednostjo 779,3 milijona dolarjev, kuponsko obrestno mero 5,85 odstotka in zapadlostjo leta 2023.

Skupni predvideni znesek odkupa znaša okvirno do 200 milijonov dolarjev nominalnega zneska za vsako od izdaj obveznic, so sporočili z ministrstva za finance. Država si ob tem, kot običajno, pridržuje pravico, da na podlagi ponudb imetnikov obveznic po svoji izključni presoji odkupi tudi bistveno manjši ali višji znesek.

Slovenija pa vlagateljem v svoj državni dolg ponuja tudi možnost zamenjave obveznic omenjenih dveh izdaj za obveznice s skupno nominalno vrednostjo 839,6 milijona dolarjev, kuponsko obrestno mero 5,25 odstotka in zapadlostjo leta 2024.

Skupni predvideni znesek obveznic za zamenjavo z dodatno izdano dolarsko obveznico, ki zapade letu 2024, ni določen.

Slovenija je ponudbo za odkup in zamenjavo objavila v ponedeljek, v kolikor ne bo podaljšana, pa bo veljala do 19. septembra do 17:00 ure po srednjeevropskem času. Končni izid zbiranja ponudb imetnikov bo objavljen 20. septembra.

Država je sicer januarja izdala za milijardo evrov 10-letnih obveznic ter za 300 milijonov evrov dodatnih 30-letnih obveznic, marca pa je izdala za dodatnih 500 milijonov evrov 24-letnih obveznic ter za dodatnih 800 milijonov evrov desetletnih obveznic. Del denarja od teh zadnjih izdaj dodatnih obveznic je porabila za poplačilo odkupa dolarskih obveznic. Teh je predčasno odkupila za skoraj 598 milijonov dolarjev.

Doslej je Slovenija sicer odkupila 47 odstotkov portfelja dražjega dolarskega dolga in ga refinancirala s cenejšim evrskim. Z dosedanjimi odkupi se je nominalni znesek obveznic, denominiranih v dolarjih, znižal z nekaj več kot 3,5 milijarde na 2,4 milijarde dolarjev. Predčasni odkup dolarskih obveznic, ki jih je izdajala v kriznih časih oteženega dostopa do evrskega trga, je običajno spremljala izdaja evrskih obveznic.

Slovenija je tako letos izdala za 4,6 milijarde evrov obveznic: januarja je izdala za 1,3 milijarde evrov 10- in 30-letnih obveznic, marca za 1,3 milijarde evrov 24- in 10-letnih obveznic, maja pa še za dve milijardi evrov 24- in 10-letnih obveznic.

Maja so na finančnem ministrstvu zapisali, da je bila majska zadolžitev v evrih zadnja dolgoročna zadolžitev letos in da se bo država zadolževala le še z izdajo kratkoročnih vrednostnih papirjev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar