Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.7.2017

EU in Velika Britanija se bosta poglobili v vsebino brexita

Bruselj, 17. julija (STA) - EU in Velika Britanija sta danes v Bruslju začeli drugi krog pogajanj o brexitu. Zdaj se začenjajo pravi, vsebinski pogovori. Glavna pogajalca obeh strani, Michel Barnier in David Davis, sta ob prihodu poudarila, da je za napredek najprej nujno temeljito opredeliti stališča - stične točke in razhajanja.

"Zdaj se bomo poglobili v srce zadeve," je pred začetkom drugega kroga poudaril glavni pogajalec EU Barnier. "Da bo mogoč dober napredek, moramo preučiti in primerjati naša stališča," je dodal v kratki izjavi.

Sporočilo britanskega ministra za brexit Davisa je bilo zelo podobno: Začetek je bil dober, zdaj je na vrsti vsebina. Izjemno pomembno je zagotoviti dober napredek, za kar je treba opredeliti razlike, da se bodo lahko z njimi soočili, in stične točke, da jih bodo lahko utrdili.

Nedaleč stran od sedeža Evropske komisije, kjer potekajo pogajanja, je brexit danes komentiral tudi vodja britanske diplomacije Boris Johnson ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU.

Poudaril je, da je britanska vlada ponudila zelo pošten in resen kompromis za ureditev pravic 3,2 milijona državljanov EU v Združenem kraljestvu. To je "zelo dobra ponudba", je izpostavil Johnson in izrazil upanje, da bo obravnavana, kot si zasluži.

Delovne skupine pogajalcev se pogovarjajo o pravicah državljanov, finančni poravnavi in drugih ločitvenih vprašanjih, namestnika glavnih pogajalcev oziroma koordinatorja, Sabine Weyand in Olly Robbins, pa bdita nad političnim dialogom o vprašanju Severne Irske.

Glavna pogajalca bosta v stiku ves teden, v četrtek bosta pregledala napredek v pogajanjih, je pojasnil Barnier. V četrtek bosta predvidoma imela tudi novinarsko konferenco.

Pogajanja so se začela 19. junija, približno leto dni po referendumu, na katerem so se Britanci izrekli za brexit, in tri mesece po sprožitvi ločitvenega procesa, ki naj bi se končal marca 2019.

Temeljno načelo EU je postopen pristop: najprej je treba doreči ločitvena vprašanja, šele nato se je mogoče pogajati o prihodnjih odnosih.

Ločitveni proces so doslej zaznamovali pozivi EU k zagotovitvi jasnih britanskih stališč in zmeda na britanski politični sceni.

Na prvem pogajalskem sestanku pred mesecem dni sta se strani dogovorili o organizaciji in prioritetah. Glavna pogajalca Barnier in Davis sta prvo srečanje označila za koristno in zelo produktivno, a trdo delo se šele začenja.

Barnier je že večkrat poudaril, da nihče ne sme podcenjevati teže človeških, socialnih, finančnih, gospodarskih, političnih in pravnih posledic razdrtja odnosa, ki se je gradil 44 let.

Velika Britanija je članica EU od leta 1973 in je prva država sploh, ki naj bi zapustila unijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar