Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.7.2017

Gospodarska škoda zaradi brexita grozi tudi Gibraltarju

Gibraltar, 16. julija (STA) - Gospodarska škoda zaradi izstopa Velike Britanije iz EU grozi tudi Gibraltarju, ozemlju pod britansko krono na jugu Iberskega polotoka. Tam ima namreč sedež veliko ponudnikov spletnih iger na srečo, davščine in drugi prihodki od njihovih dejavnosti pa pomenijo pomemben delež v BDP. V primeru izstopa iz EU bi lahko prišlo tudi do njihove selitve.

Ponudniki iger na srečo so na to ozemlje zaradi nizkih davkov in dostopa do notranjega trga EU začeli prihajati že pred razmahom interneta v 90. letih prejšnjega stoletja, je ta teden pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Vse od takrat gibraltarske oblasti sprejemajo le najbolj zaupanja vredne ponudnike, ki morajo imeti v mestu pod gibraltarsko skalo tudi fizičen sedež in ki se zavežejo strogim pravilom na področju preprečevanja pranja denarja, omejevanja iger na srečo med mladoletnimi in boja proti zasvojenosti z igrami na srečo.

Dovoljenje za ponujanje spletnih iger na srečo so podelili 30 podjetjem, ki zaposlujejo 3000 ljudi iz vse Evrope, z brexitom pa največ skrbi po besedah odvetnika Petra Montegriffa predstavlja vprašanje, kako bo zunanja meja EU na mejah Gibraltarja vplivala na tovrstne panoge.

Sektor spletnih iger na srečo Gibraltarju prinaša kar četrtino BDP, okoli 30 odstotkov svetovnih ponudnikov pa ima sedež na tem ozemlju pod britansko krono, je za AFP dejal Simon Holliday, ustanovitelj svetovalne družbe H2 Gambling Capital. Sektor spletnih iger na srečo je lani sicer ustvaril okoli 39,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar pomeni preračunano skoraj 45 milijard evrov.

Velika Britanija trenutno predstavlja največji in najbolje razvit trg spletnih iger na srečo v Evropi, vedno več podjetij pa uporablja bazo v Gibraltarju za pridobivanje licenc v drugih evropskih državah, kot so Španija, Francija in Italija.

V kolikor se v Bruslju odločijo, da morajo operaterji svoje strežnike imeti na ozemlju EU, če želijo ohraniti licenco za ponujanje spletnih iger na srečo v državah članicah, bi lahko bila ta dobičkonosna dejavnost za gibraltarsko gospodarstvo ogrožena. Eden od največjih spletnih ponudnikov iger na srečo 888 je v poslovnem poročilu za lani že opozoril, da bi v takem primeru svoj sedež preselil na Malto.

A v Londonu imajo po mnenju Montegriffa precej močne karte, da si izborijo drugačen dogovor z unijo. Zagrozijo namreč lahko, da ponudnikom s sedežem v članicah EU ne bodo omogočili dostopa do britanskega trga.

Španija je Gibraltar odstopila Veliki Britaniji leta 1713, a si ga že dolgo želi nazaj. Španski diktator Francisco Franco je mejo popolnoma zaprl leta 1969 in prosta trgovina med obema stranema meje se je spet popolnoma sprostila šele leta 1985, tik pred španskim vstopom v EU. Madrid je po referendumu o brexitu obnovil zahteve po vrnitvi Gibraltarja, a so se v Londonu na to takoj ostro odzvali.

Montegriffo sicer ne verjame, da bo Španija uvedbo zunanje meje EU na mejah Gibraltarja izrabila na podoben način kot Franco pred 45 leti, a obenem opozarja, da je razvoj dogodkov težko napovedati, saj izstop katere od članic iz povezave nima precedensa.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar