Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.7.2017

V Bruslju drugi krog pogajanj o brexitu

Bruselj, 17. julija (STA) - Pogajalci EU in Združenega kraljestva bodo danes v Bruslju začeli drugi krog pogajanj o brexitu. To bodo prvi resni vsebinski pogovori o treh prednostnih temah: pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku. Najbolj sporen je britanski račun za brexit. Pogajanja potekajo v senci nesoglasij na britanski politični sceni.

Čas pred drugim krogom pogajanj je zaznamoval spor glede predvidenega računa za brexit. Potem ko je britanski zunanji minister Boris Johnson dejal, da se nanj požvižga, je finančni minister Philip Hammond poudaril, da njegova država vselej poravna finančne obveznosti.

Pogajanja so se začela 19. junija, približno leto dni po referendumu, na katerem so se Britanci izrekli za brexit, in tri mesece po sprožitvi ločitvenega procesa, ki naj bi se končal marca 2019.

Temeljno načelo EU je postopen pristop: najprej je treba doreči ločitvena vprašanja, šele nato se je mogoče pogajati o prihodnjih odnosih.

Na prvem pogajalskem sestanku pred mesecem dni sta se strani dogovorili o organizaciji in prioritetah. Glavna pogajalca Michel Barnier in David Davis sta prvo srečanje označila za koristno in zelo produktivno, a trdo delo se šele začenja.

Kot je Barnier poudaril že večkrat, nihče ne sme podcenjevati teže človeških, socialnih, finančnih, gospodarskih, političnih in pravnih posledic razdrtja odnosa, ki se je gradil 44 let.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar